Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Празник на щедростта и дарителството - "Щедрият вторник" в България подкрепя 12 каузи

Елица Баракова, Фондация BCause и Надежда Дерменджиева от "Български фонд за жените" в Бизнес старт, 29.11.2021

12:55 | 29 ноември 2021
Обновен: 16:21 | 2 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Тази година в "Щедрия вторник" в България са включени 12 каузи. Инициативата не е "реакция на Черния петък, а се вдъхновява от маркетинговите му похвати". Това е "дигитален празник" и целѝ да стимулира дарителството. Това каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Има нужда много повече млади хора да даряват".

"Чрез "Щедрия вторник" доброто се разпространява със скоростта на дигиталните кликове"

"Утре ще бъде пикът на "Щедрия вторник", когато можете да дарите и/или да разкажете за една от 12-те каузи, които са близки на сърцето Ви и да вдъхновите нови поддръжници, каза Баракова. Тя разкри, че сред благотворителните инициативи тази година са кауза за лечебница за малки костенурки, за платформа за гнездене на редки птици, конкретна инициатива, която ще помогне на деца в неравностойно положение "не просто да бъдат обект на съжаление, а да им се помогне да изкачат три планински върха", за да почувстват действително еуфорията на живота. 

"Горда съм, че 2020 година показа, че в България има инфраструктура за разгръщане на дарителството. Когато има информираност, неправителствените организации са на място и е изключително лесно да се активира тази инфраструктура".

Това е ден за даряване, но и празник на щедростта, подчерта изп. директор на Фондация BCause. "Всеки може да избере своите каузи и да научим и децата си на това. Забелязваме, че броят на младите хора и младите семейства се увеличават, и сред дарителите, и сред доброволците". 

Нашата кауза е свързана с борбата срещу насилието над жени, най-вече домашното насилие. Това сподели от своя страна Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на "Български фонд за жените". Тази година решихме да разкажем историите на "невидимата първа линия" "Това са хората, които на първа линия се борят с домашното насилие и често са невидими герои. Чуваме за жертвите, за насилниците, но рядко слушаме за юристите, психолозите, социалните работници, които буквално всеки ден спасяват човешки живот. Набираме 20 000 лв"., каза Надежда Дерменджиева. Тя допълни, че за всяко дарение над 50 лв. е подготвен подарък - книжка с лични истории на "невидимите герои".   

Възможно ли е със сумата, определена за един храноден на жертва на насилие, в размер от 2,30 лева да бъде нахранена майка с дете, какъвто е типичния случай? Защо юридическите услуги в системата за защита на жертви на насилие е в размер на 3 лева на час? До къде са стигнали усилията на "Българския фонд за жените" на политическо ниво за реализиране на законодателни промени и срещат ли разбиране сред политическия елит?

БФЖ работи на политическо ниво, но е много важна и филантропията. От 2018 година насам се наблюдава регрес и има огромно неразбиране на политическо ниво. Стереотипите са, както и на политическо, така и на социално ниво". Трябва да се разбере, че освен социалните измерения и фактът, че става дума за човешко страдание, проблемът има и конкретни икономически измерения, подчерта Дерменджиева. Според нея в момента има изготвени промени в закона за защита от домашно насилие и единственото, което се чака е новото правителство да откликне на апелите и да придвижи проекта. 

"Искрено се надявам новото правителство да приеме присърце проблема. Има много сериозна заявка за реформи, но докато въпросът с домашното насилие не бъде решен, нито една реформа не може да проработи качествено". 

Нямаме официална статистика за жертвите на домашно насилие, алармира изп. директорка на БФЖ. "Следим публикациите в медиите. Част от законовите промени касаят именно възможността да се събират статистически данни".

"Не бих казала, че има повече случаи на домашно насилие, но има повече сигнали. Това означава че има повишена чувствителност към проблема, което е много добре." "Каузата ни започва да бъде кауза и на обществото, защото осъзнаваме, че е обществен проблем".  

Повече вижте във видеото.