Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Технологиите ще намалят жертвите на пътя, но рискът е да станем е-полицейска държава

Аспарух Коев, съосновател на Transmetrics, "Бизнес старт", 26.11.2021 г.

11:47 | 26 ноември 2021
Обновен: 12:09 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

В България има проблеми както със спазването на законите по пътищата от всички, така и с добрата инфраструктура. Въвеждането на нови технологии може да подобри безоспасността по пътищата и да повиши ефективността на транспортните фирми, но подобни системи за контрол вероятно ще срещнат обществена съпротива. Българските логистични фирми се представят много добре на европейски пазари, като тези, които са по-дигитализирани, имат определено преимущество. Това заяви Аспарух Коев, съосновател на Transmetrics, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.


"Пътищата ни са опасни повече отколкото в Западна Европа. Основно нещо в областта на транспорта е липсата на качествена инфраструктура и тък държавата може да направи нещо - има и европейски и държавни пари, въпросът е как да се използват ефективно. Транспортните компании много лесно откликват на сигнали и окуражавания, особено финансово от държавата, така че сравнително лесно е да се промени поведението, но трябва да се действа решително."

Липсата на качествена инфраструктура се дължи на неефективно управление, каквото има и по света, предположи Коев. "Строи се некачествено, пари се усвояват не по основните цели. Когато една система веднъж стане корумпирана, тя привлича хора, които търсят възможности да се изявят в тази област - промяната става много трудна."

Въвеждането на нови технологии може да подобри безопасността по пътищата, убеден е Коев и даде за примери системите за сигурност, които все по-често се внедряват в новите автомобили. Подобни технологии за проследяване и контрол на движението масово се въвеждат в Западна Европа и дават възможност във всеки един момент в реално време да се следи състоянието на дадено превозно средство и всички действия на водача.

Transmetrics в момента прави например софтуер, който проследява колко са износени спирачките на камионите въз основа на данните, събирани по време на движение.

Технически е лесно да бъдат въведени такива системи, но това е политическо решение и вероятно ще има съпротива, каза Коев и напомни, че възможността за злоупотреба с тези технологии от властите е "огромна".

"Въпросът е до каква степен искаме да направим електронна полицейска държава или да разчитаме на хората сами да се контролират."

Запитан за световните проблеми с транспортните вериги, Коев коментира, че въпреки натиска все още около 40% от превозните контейнери и камиони стоят неизползвани, както е било и преди пандемията от коронавирус.

По-добрата интеграция, обмен на информация може да помогне за подобряването на ситуацията, но това не се случва в момента не заради липса на опит или резултати, а защото транспортните компании се променят бавно, а веригата за доставки е "много надробена с много участници", смята той.

"В момента имаме "ефект на камшика" - в една точка на търговската верига се получава смущение и то се мултиплицира надолу по веригата. Китай затваря пристанище заради COVID и се получава огромно задръстване в Калифорния."  

Логистични компании с много по-високо ниво на дигитализация се справят много по-добре по време на пандемията. "Започват да се налагат дигиталните спедитори, които използват 80% технологии и 20% хора, докато при традиционните компании е обратното."

Българските логистични компании се възползват от по-ниската себестойност на труда в страната и все по-силно и успешно стъпват на европейския пазар, за да избегнат ограничения по обем български пазар.

Друга част от сектора е производството на софтуер за управление. Trasnmetrcis в момента е силно фокусирана върху възможностите за оптимизиране на употребата на контейнери по корабите.

"Този сегмент едновременно има много голям проблем и повече пари, отколкото преди, и трескаво инвестират в технологии."

С прогнози за търсенето на контейнери може да се съставят планове за тяхната употреба, което да доведе до 10% оптимизация на парка, каза Коев.

"Не изглежда, че се справяме със ситуацията с COVID.., което ще доведе до периодични отваряния и затваряния, а ситуацията в логистичния бизнес ще става по-сложна поне през 2022."

Целия разговор може да гледате във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.