В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Малка част от пострадалите диви животни в България стигат до лечение

Любомила Кривошиева, създател на фондация „Дивите животни“, „В развитие“, 23.09.2021

14:55 | 23 септември 2021
Обновен: 09:14 | 24 септември 2021
Автор: Веселин Николов

В пет или шест области в България трябва да има центрове за спешно лечение на диви животни, за да се гарантира, че всички пострадали ще получават бърза и в много случаи животоспасяваща помощ. Това каза Любомила Кривошиева, създател на фондация „Дивите животни“ в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Фондация "Дивите животни" се занимава със спасяване и лечение на диви животни, като няма почивен ден, а „телефонът звъни постоянно“. В най-натоварените си периоди са приемали по 3500 животни за година, а друга организация с подобна дейност – още около 1200. Така 5000 животни са получили помощ, а това е много малка част от пострадалите животни, разказа Кривошиева. 

„Грижата за диви животни е много натоварваща и отговорна кауза, за която са необходими много специфични знания, каквито доста малко хора имат нагласата да трупат.“

В българското обществото няма доверие относно неправителствените организации, като дарения не се правят често. Причината е в насаденото мнение, че организациите точат фондове отвсякъде и употребяват данъците за „незнайно какво“, каза Кривошиева.

"Истината е, че повечето НПО нямат достъп до повечето европейски фондове, като причините са много и зависят от дейностите и статута на организациите. Така например фондация „Дивите животни“ трябва да има изграден спасителен център, за да получи средства от европрограми. Същевременно голяма част от фондовете се отпускат с изискване за съфинансиране, което е непосилно за фондацията". 

От думите на Любомила Кривошиева стана ясно, че за да може да предлага по-добра грижа за животните на фондацията са й необходими 154 хил. лева за изграждане на спасителен център. Инциативата е започнала преди година, но поради изключително голямата си натовареност доброволците в „Дивите животни“ не намират време за по-сериозна кампания за популяризирането й. Това е една от причините досега да са събрани само около една пета от необходимите средства. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.