Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България утрои износа си на вино в сравнение с годините преди пандемията

Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, "Бизнес старт", 14.04.2021

11:08 | 14 април 2021
Обновен: 12:58 | 14 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Българските винопроизводители са успели да реализират своите продукции, въпреки пандемичната обстановка през 2020 г. и преди това. Това доведе до тройно по-голям износ за местно производство, заяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното в предавнето "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„По време на първия локдаун се получи така, че първите страни, които затвориха бяха Франция, Испания и Италия. Точно лидерите във винопроизводството и пазарът на вино не прибегна до закупуването на производство от тези страни, от които традиционно се купува в годините назад. Насочиха големи партиди вино от България към своите търговски обекти“.

От думите му става ясно, че това освобождаване на обемите в резервоарите на винопроизводителите е помогнало на реколтата през 2020 г., което от своя страна е създало възможност гроздето да бъде прибрано на конкурентни цени с Франция и Германия.

"Във Франция и Германия през 2020 г. се възползват от т.нар. мярка „кризистно дестилиране на вино“, добави инж. Коев.

„Виното се издистилира, за да може в последствие да се използва в производство на дезинфектанти. Нашите винопроизводители отхвърлиха мярката и успяха да реализат количествата вино, без да залежава.“

Възможността да се пътува навън е ограничена, а това води до възможност за вътрешен туризъм. Виненият туризъм само печели от това, потвърди гостът.

„Виното е една от визитните картички на страната ни наред с розовото масло и киселото мляко. Бих заявил смело, че се възползваме от това нещо. Усилията са насочени към това да няма пречки пред бизнеса.“

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.