Търпението в редиците на ЕНП към действията на Орбан се изчерпва

Стина Хартикайнен, сътрудник анализатор в Control Risks, В развитие, 14.09.2018

13:53 | 14 септември 2018
Обновен: 14:10 | 14 септември 2018
Стина Хартикайнен, сътрудник анализатор в Control Risks. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стина Хартикайнен, сътрудник анализатор в Control Risks. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента институциите на Европейския съюз (ЕС) стават все по-активни в защитата на европейските ценности. Предстои да видим още действия от страна на институциите срещу държави, които са се отклонили от нормите на съюза. Това каза Стина Хартикайнен, анализатор в Control Risks, в ексклузивно интервю за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Корупцията, незачитането на основни човешки права, конституционните промени и медийната среда в Унгария са в основата на взетото решение на Брюксел за задействането на член 7".

Според Хартикайнен разделението в европейската общност не е само идеологическо.

"Гласуването в Европейския парламент (ЕП) показа, че разделението не е само идеологическо, но и географско. Страните от Централна и Изотчна Европа, както и части от Южна Европа, се обявиха против вота, докато Северна и Западна Европа гласува „за“ въвеждането на санкциите.

Тя смята, че търпението в редиците на ЕНП към действията на Орбан се изчерпва.

"Напрежението между министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и ЕНП се увеличива. Търпението на все повече европейски партии и депутати се изчерпва, като това вече се проявява. Но в същото време има желание и от двете страни съюзът да продължи в този формат, тъй като ЕНП получава постоянен брой гласове от „Фидез“. Това е много голяма парламентарна група и оказва влияние на важни обсъждания. Орбан трябва да убеди своите критици, че е готов на отстъпки".

Вероятно обществото в Унгария възприема речта на Орбан като победа в борбата му срещу елита в Брюксел, добави тя. 

Целия разговор гледайте във видео материала.