Трябват промени в програмите за ВЕИ, за да се улесни достъпа на граждани и МСП

Слави Рангелов, основател на "Green Energy Supplier LLC", "Talk24: Residential Places & Offices", 21.04.2024 г.

18:10 | 22 април 2024
Обновен: 21:12 | 22 април 2024
Автор: Даниел Николов

Разширяването на ВЕИ може помогне за справянето с проблеми, възникващи в региони с по-трудно достъпни мощности, като например при поставянето на зарядни станции за електромобили. Дори при ниските цени на електроенергията в момента, инвестицията в собствено производство на ток чрез фотоволтаици позволява на бизнеса да пести средства. Това каза Слави Рангелов, основател на "Green Energy Supplier LLC", в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria с модератор Калина Донкова.

През 2020-2021 г. имаше голям интерес към изграждането на по-малки фотоволтаични централи до 30 киловата, които се възползваха от преференциалните цени на държавата, и бяха добра алтернатива за инвестиция. През 2022 г. видяхме големи пикове в цената на електроенергията, като бизнесът не можеше толкова бързо да вложи цената в крайния продукт. Това беше момент бизнесът да реагира със собствени фотоволтаични инсталации за собствените си нужди, за да намали разходите си.

Цените на електроенергията спаднаха през 2023-2024 г., но за бизнеса все още е добра идея да инвестира в собствено производство на енергия, каза Рангелов.

"Бизнесът все още има интерес и е изгодно за него, тъй като спестява доста мрежови такси."

Трябва да се улесни достъпа на физически лица до програмите за ВЕИ, така че повече хора да се възползват. Недостатък на настоящата програма е, че физическото лице трябва да поеме напълно разходите, които му се възстановяват след това, каза Рангелов.

"Добре е да се помисли и за клиентите, които нямат възможност да го направят, но искат, и наистина ще преминат от твърдо гориво към ВЕИ."

Има какво да се подобрява и в програмите за бизнеса, които сега позволяват една компания да вземе изключително голяма субсидия. Програмите трябва да се правят така, че да слязат на ниво бизнес до максимално много компании и да засегнат и малките и средни предприятия, каза Рангелов.

Как изкуствения интелект може да подобри енергийните системи може да гледате във видеото.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.