Трябва да променим поведението си, за да постигнем въглеродна неутралност

д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българска асоциация на КСО специалистите, "В развитие", 12.05.2022

16:30 | 12 май 2022
Обновен: 20:50 | 16 май 2022
Автор: Таня Жекова

За да има подобряване на климатичните показатели местните власти трябва да вземат активно участие, но те не могат да постигнат много без съдействието на гражданите. Въглеродната грамотност трябва да бъде разбирана и прилагана от всеки, тъй като тя показва как нашето поведение влияе върху измененията на климата. Това коментира д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българска асоциация на КСО специалистите, в рубриката Made in Green на Роселина Петкова за предаването „В развитие“.

„Данните показват, че до 2050г. повече от 70% от населението на света ще живее в градове и ако искаме да създадем въглеродно неутрално общество мястото за това е именно в градовете. Решаването на локалните проблеми е отговорност на представителите на местната власт, но те не могат да постигнат климатичните си цели ако бизнеса не е съпричастен и гражданите не съдействат“, казва тя.

Според д-р Стефанова въглеродната грамотност е изключително важна, тъй като „днес живеем във време в което климатичните промени дават ясни показатели, че нищо не е като преди“. Според нея хората трябва да вложат повече усилия в начина по който живеят и да променят част от навиците си.

Тя пояснява, че въглеродната грамотност започва от начина по който управляваме дома си – колко електричество използваме, дали изхвърляме твърде бързо стоките, дали правим боклуци, какъв транспорт използваме. „Транспортът в града е особено важен, тъй като автомобилите отделят много въглеродни емисии“, подчертава тя. „Добре е да помислим за всеки продукт дали ни е нужен и ако ни е нужен каква е въздействието му върху околната среда“.

Д-р Стефанова посочва, че изчерпването на ресурсите, сушите, гладуването и болестите, причинени от честите пътувания в екзотични райони, се обсъждат всяка година в подробен доклад от ООН за опазването на околната среда. Това експертно знание трябва да ни послужи, за да направим информиран избор и да се замислим колко да потребяваме – хранене, транспорт, почивки, покупки, особено в градовете, смята тя.

„Климатичните промени са неизбежни, но дори да не можем да ги спрем поне можем да ги намалим и да се адаптираме към тях. Те ще се случат в рамките на следващите до 100 години и дори и ние вече да не сме живи тогава, не можем да оставим такова бреме на следващото поколение“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.