Чуждите компании инвестират там, където държавата помага най-много

Борислав Стефанов, инвестиционен консултант, бивш изп. директор на Българската агенция по инвестиции, в „Бизнес старт”, 13.01.2022

10:55 | 13 януари 2022
Обновен: 15:06 | 13 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Политическият бизнес климат и икономическите причини са факторите, които определят къде ще предпочете да инвестира чуждестранният инвеститор. Големите чужди компании се интересуват също какво ще получат като държавна помощ, ако предпочетат България. Това каза Борислав Стефанов, инвестиционен консултант и бивш изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Изборът къде да инвестира дадена компания се възлага на консултантска фирма. За фирмите обаче водещи са чисто икономическите мотиви и основно какво ще получат те като държавна помощ. Защото останалите показатели не са много по-различни в сравнение със съседните ни държави. Затова натежава това кой какво предлага”, посочи гостът.

Консултантите, които съветват инвеститорите, търсят количествени индикатори, за да направят оценката си. Класацията на Световната банка Doing Business е подобен индекс, но България се нарежда на задните места тук.

Има много голяма разлика дали говорим за малки или за големи чужди компании по отношение на това какви неща ги интересуват.

„Големите компании ги интересуват икономическите причини. Тези компании не се притесняват, че някои ще им открадне бизнеса или някой треторазряден чиновник бави проекта им за завод, например. Големите фирми са свикнали, че им се обръща внимание. Те обаче имат по-сложен процес на решение кога им е време да се преместят в друга държава. Тези решения се вземат с хоризонт години напред”.

„Понякога истинските причини за вземане на решение къде ще се премести компанията, се премълчават”, каза Стефанов .

Броят на населението сам по себе си не е решаващ критерий, коментира Стефанов първоначалните данни от преброяването в България, които отчитат сериозен спад в населението.

„Наличието на добра инфраструктура е критерий за избор, но не толкова съществен, както очакват хората”.

Стефанов коментира и големите инвестиционни проекти на компании, които получиха сертификат от Българската агенция за инвестиции, но които още не са реализирали идеите си.

„Наличието на сертификат определя степента на облекченията и стимулите, които компанията може да получи от държавата. Вземането на решение обаче коя компания да получи сертификат, се базира на някакъв проект, който пише самият инвеститор”, обясни Стефанов.

Сертификатът се издава на база обещания и това не е разумно”.

Заради Covid пандемията много компании преместват производствата си от Азия към Европа.

”Компетентните български институции трябва да направят анализ, да изготвят списък на тези компании, които, например, имат проблеми с  доставките и тогава на тях да се предложи България, където да се преместят”, посочи още Стефанов.  

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.