Дълговете на авиокомпаниите достигнаха 340 млрд. долара

Графика на деня, 13.09.2021 г.

12:27 | 13 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Авиокомпаниите трупат все повече дългове, тъй като нарастващите случаи на коронавирус принуждават пътниците да отменят плановете си и да останат у дома.

Неизплатеният дълг на индустрията е скочил с 23% от 2020 г. до 340 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg. Досега тази година световните въздушни превозвачи са продали 63 млрд. долара в облигации и заеми.

Това е още едно доказателство, че индустрията е изправена пред нови проблеми, като все още съществуват много гранични ограничения, а сезонът на летните ваканции в САЩ и Европа приключва. EasyJet Plc и Japan Airlines Co. обявиха нови планове за набиране на средства този месец, за да си помогнат да преодолеят продължителната пандемия.

„Разпространението на варианта "делта" може да доведе до налагане на по-строги правила за карантина за посетителите в много държави“, казва Сюзан Стрийтър, старши анализатор на инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown.

Много превозвачи се връщат на пазара на облигации след миналогодишното търсене на средства, когато пандемията удари за първи път. Големите продажби показват, че инвеститорите все още са готови и желаят да дадат достатъчно финансиране на индустрията.

Ето някои скорошни примери за компании на пазара:

    EasyJet набра 400 милиона долара нов дълг - финансирането ще осигури буфер за бавния зимен сезон и ще позиционира превозвача да се възползва от евентуалното покачване на пътуванията.

    Japan Airlines си осигуриха почти 2,7 милиарда долара свежо финансиране чрез субординирани облигации и заеми. Средствата ще бъдат използвани и за обновяване на флота чрез закупуване на самолети A350-1000 на Airbus SE като нов флагман за международни линии, каза JAL.
    
    Австралийската Qantas Airways обяви планове за продажба на облигации.