Петролният пазар все още усеща ефекта от урагана Айда

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 68 долара за барел в петък

12:02 | 10 септември 2021
Обновен: 15:42 | 10 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпна, като за първи път от 3 седмици отчита седмичен спад в цената, тъй като инвеститорите анализираха информацията от Китай, че властите са освободили част от стратегическите нефтени резерви, което представлява намеса на световния пазар.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 68 долара за барел в петък, след като загубиха 1,7% в предходната сесия. Пекин използва гигантските си резерви, за да "облекчи натиска върху  нарастващите цени на суровините", се казва в изявление на Националната служба по храните и стратегическите запаси. В него нямаше повече подробности, но според запознати с въпроса, изявлението се отнася до милионите барели петрол, които са били предложени на местните рафинерии през юли.

Мярката на Китай и вероятността тя да се повтори добавя още едно ниво на несигурност към световния пазар на петрол, който все още се бори с последиците от варианта Делта. През миналия месец най-големият вносител на суровини в света отбеляза рязко ускоряване на инфлацията на производствените на фона на поскъпването при енергията и металите.

"Въпреки че не очаквам ситуацията да се отрази сериозно върху физическия пазар, това вреди на настроението", казва Даниел Хайнс, старши стоков стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Условията на пазара остават затегнати, а краткосрочните показатели показват стабилно търсене."

Китайската агенция също така заяви, че "нормализираната" ротация на суровия петрол в държавните запаси представлява важен начин резервите да играят роля в балансирането на пазара", като посочи, че може да продължи да освобождава количества от него. Той добави, че поставянето на резерви на пазара чрез открити търгове "ще помогне на търсенето и предлагането на вътрешния пазар да се стабилизира по-ефективно".

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха миналата седмица, тъй като производството падна най-много в историята поради смущения, причинени от урагана Айда. Според службата за енергийна информация запасите са намалели с 1,53 милиона барела. Опустошителната буря е довела до намаляване на дневния добив на петрол с 1,5 милиона барела.

Exxon Mobil Corporation за втори път получи достъп до стратегическите запаси от петрол, които са на разположение на САЩ, тъй като по-голямата част от производството в Мексиканския залив беше спряно след урагана Айда.

Royal Dutch Shell Plc обяви форсмажорни обстоятелства за "многобройните договори", тъй като оценява щетите, причинени от Айда

Азиатските купувачи на петрол от платформите в Мексиканския залив в САЩ, които бяха затворени от урагана Айда, сега търсят алтернативи от Русия и Близкия изток, което води до спад на цените.