Как се спасява световната икономика: с 834 милиона долара в час

Графина на деня, 21.08.2021 г.

15:22 | 21 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Как се спасява световната икономика: с 834 милиона долара в час

Представете си, че харчите 834 милиона долара на час в продължение на 18 месеца.

Толкова са похарчили централните банки за закупуване на облигации след удара от пандемията, според Bank of America Corp., която изчисли, че само Федералният резерв е вложил 4 трилиона долара.

Това е статистика, която говори за безпрецедентната планина от пари, която поддържаше компаниите на повърхността по време на блокирането и предизвика най-голямото рали на фондовия пазар от поколение.

„Стимулите пораждат огромно покачване на стойността на активите на Уолстрийт“, казват от BoA.

Тъй като централните банки са поели толкова голяма част от пазара на облигации и намаляват разходите по заеми, сега има повече от 16 трилиона долара дълг с отрицателна доходност. И това е част от причината, поради която мениджърите казват, че нямат алтернатива, освен да продължават да изкупуват акции.

За инвеститорите големият въпрос е колко дълго централните банки могат да поддържат паричните потоци с пълна сила. На последната среща на Фед повечето членове на борда се съгласиха, че намаляването на изкупуването може да започне по-късно тази година.

"Делта" вариантът е голямата неизвестна. В Нова Зеландия централната банка се въздържа от повишаване на лихвените проценти, след като страната влезе в тридневно блокиране. 

Но както посочват от BoA: „Инвеститорите нямат страх от централните банки“.