Германските заводи показват устойчивост на кризата

Графика на деня за 8 април

11:50 | 8 април 2021
Обновен: 11:51 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Производството в Германия се възстановява на фона на продължаващите поръчки. Графика: Bloomberg
Производството в Германия се възстановява на фона на продължаващите поръчки. Графика: Bloomberg

Германските фабрични поръчки нараснаха през февруари, подкрепяйки най-голямата европейска икономика по време на продължаващите ограничения за коронавируса. Търсенето се е увеличило с 1,2%, което отговаря на средната оценка в проучване на Bloomberg. Ръстъ се дължи на поръчки от страната и еврозоната, като тези за инвестиционни стоки са особено силни.

Данните показват колко устойчив е германският производствен сектор към последния кръг от ограничения, съумявайки да се възползва от икономическото възстановяване на други места. Но тъй като ресторантите, хотелите и магазините от несъществено значение са затворени, икономистите все още прогнозират свиване на БВП през първото тримесечие. Предварителна оценка се очаква в края на април.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел отново обсъжда затягането на ограниченията за борба заради третата вълна от вирусни инфекции. Броят на тежките случаи в германските болници за интензивно лечение продължава да нараства, а темпът на ваксинация остава бавен. Страните от еврозоната се ангажират с увеличаване на доставките на ваксини през настоящото тримесечие, за да ускорят окончателно имунизационните кампании и да позволят премахването на ограниченията. Икономистите очакват БВП на валутният блок да нарасне с около 4% тази година, благодарение на силен отскок през втората половина.