Американските компании са добавили най-много работни места от септември

Графика на деня за 31 март

16:33 | 31 март 2021
Обновен: 16:33 | 31 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Американските компании са добавили най-много работни места от септември. Графика: Bloomberg
Американските компании са добавили най-много работни места от септември. Графика: Bloomberg

Американските компании през март са добавили най-много работни места от шест месеца насам, сигнализирайки, че разпространението на ваксини срещу Covid-19 и възобновяването на бизнеса насърчават наемането на нови кадри, предава Bloomberg.

Броят на новосъздадените работни места през този месец се е увеличил с 517 000, а прогнозата за февруари е с ревизиран ръст до 176 000, според данните на ADP Research Institute, публикувани в сряда. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за увеличение с 550 000.

Най-голямо увеличение на новосъздадените работни места се забелязва в сферата на развлеченията и хотелиерството заедно със силни ръстове в други индустрии, което показва по-всеобхватно подобрение на пазара на труда, който се възстановява с бавни темпове от пандемията. Малкият и средният бизнес показаха, че са обект на по-силен ръст на заетостта този месец спрямо големите компании.

Данните на ADP показват увеличение на заетостта в сектора на услугите с нови 437 000 работни места и ръст от 80 000 при производителите на стоки.