Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ се повишават до едномесечен връх

Графика на деня за 18 януари

19:40 | 18 март 2021
Обновен: 19:41 | 18 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ неочаквано се повишават миналата седмица, до най-високото си ниво от средата на февруари, съобщава Bloomberg.

Първоначалните заявления по държавните програми в редица щати се увеличават с 45 000 до 770 000 през седмицата, приключила на 13 март, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. На некоригирана основа исковете са нараснали с 24 318 до 746 496 броя. Средната оценка в проучване на Bloomberg беше за 700 хил. подадени за първи път заявления.

Общият брой на заявленията, отразяващ приблизително броя на всички хора, подали молби за държавни помощи, се понижава за девета седмица до 4,12 млн. през седмицата, приключила на 6 март.

Първоначалните заявления по държавните програми подчертават как пазарът на труда все още се бори с пандемията. Заявленията са подадени през същата седмица, когато президентът Джо Байдън подписа подписа пакета за стимулиране на икономиката на САЩ за 1,9 трлн. долара, който удължава програмите за подкрепа за безработица до септември.

Щатите с най-голямо увеличение на първоначалните заявления миналата седмица включват Тексас, Илинойс и Вирджиния. Междувременно Охайо отчита най-голям спад.