Сейфове и складове - къде държат парите си богатите?

Графика на деня за 20 ноември 2019 г.

18:28 | 20 ноември 2019
Броят на хората, притежаващи богатство най-малко в размер на 30 млн. долара. Графика: Bloomberg
Броят на хората, притежаващи богатство най-малко в размер на 30 млн. долара. Графика: Bloomberg

Компанията IBV International Vaults подготвя едни от най-сигурните частни трезори в Лондон, който е планиран да бъде отворен следващия месец. Компанията ще се погрижи за милиардерите, които търсят място, на което да оставят най-ценните си вещи, пише Bloomberg.

„Получаваме обаждания всяка седмица относно налични пространства за 2,5 млн. паунда (3,2 млн. долара) на година“, посочва представител на компанията, който уточнява, че става въпрос за пространство, колкото апартамент. Дружеството, което има също 550 сейфове в града и още около 450 други, залага на репутацията на Лондон като „сигурно убежище“ въпреки Brexit.

От Лондон през Швейцария до някои части на САЩ, богатите търсят места, на които да съхраняват ценни метали, пари в брой и криптовалути. За някой причината е заплахата от глобална рецесия. Други избягват банките заради отрицателните лихви. Много са и притеснените от природните бедствия.

Размерите на сейфовете могат да са различни – от едва няколко сантиметра височина до големината на кухненски шкаф. Друга опция са съхранение на ценности са складове в необлагаеми зони като Сингапур, Женева и Делауеър, които се използват най-често за съхранение на творби на изкуството, но те обикновено имат лимит на времето, за което могат да изпълнят услугата.

Според някои оценки само в САЩ има над 25 млн. сейфове. Те обаче губят популярност, тъй като банки затварят клонове и предпочитат да не ги поставят в новите. „Търсенето се свива през последните години“, отчитат JPMorgan и Bank of America – най-големите кредитори в САЩ.

Някои швейцарски компании отчитат търсене, повлияно от политиката на централната банка. Отрицателните лихви поставиха банките в Швейцария в трудна ситуация, избирайки между перспективата да губят пари, за да задържат клиентските депозити, или да въведат такси, които така или иначе биха отблъснали клиентите.

„Съхранението е по-евтино от отрицателните лихви“, посочва представител на Swiss Gold Safe. Компанията предлага 6 вида, различни по размер сейфове, като наемането на най-големия от тях струва 4039 швейцарски франка (4079 долара) на година. „Съхраняването на пари в брой се превръща във все по-силен бизнес за нас“, добавят от дружеството.

Според някои банкери обаче липсва смисъл в сейфовете. За да избегнат таксите по сметките си, богатите могат да разпределят парите си в няколко банки. Те също се нуждаят от застраховки в случай, че нещо се случи с парите им – например пожар.