Незаконните печалби от принудителен труд са 236 милиарда долара всяка година

Графика на деня, 19.03.2024 г.

14:35 | 19 март 2024
Автор: Зоуи Шнийвайс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Принудителният труд в частната икономика генерира 236 милиарда долара незаконни печалби всяка година, според Международната организация на труда.

Нейният доклад, публикуван във вторник в Женева, разкрива 37% увеличение на подобни незаконни печалби между 2014 г. и 2021 г. Най-големият дял от печалбата се дължи на Европа и Централна Азия, следвани от Азия и Тихия океан и Северна и Южна Америка.

„Хората под принудителен труд са обект на множество форми на принуда, като умишленото и систематично задържане на заплатите е сред най-често срещаните“, каза ръководителят на МОТ Гилбърт Хунгбо. „Сега знаем, че ситуацията само се е влошила. Международната общност трябва спешно да се обедини, за да предприеме действия."

Докладът — "Печалби и бедност: икономиката на принудителния труд" — изчислява, че трафикантите и престъпниците генерират близо 10 000 долара на жертва спрямо 8 269 долара, коригирани с инфлацията преди десетилетие.

Около 27,6 милиона души са били ангажирани в принудителен труд „във всеки един ден през 2021 г.“, каза МОТ. „Тази цифра означава 3,5 души на всеки хиляда души в света.“

МОТ определя принудителния труд като труд, изтръгван под заплахата от всякакво наказание и за който хората не се предлагат доброволно.