Жителите в рая на монетите и банкнотите ги използват все по-рядко

Графика на деня, 01.06.2023 г.

15:00 | 1 юни 2023
Автор: Бастиян Бенрат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вманиачените по парите в брой швейцарци изглеждат все по-склонни да ползват други, преобладаващо дигитални средства за разплащане.

Според проучване на Швейцарската национална банка, публикувано в четвъртък, около 36% от потребителските транзакции са били уредени с физически пари през миналата година. За сравнение, през 2020 г. - когато бушуваше пандемията, а използването на пари в брой не се насърчаваше - този дял е бил 43%, а през 2017 г. - 70%. Други 33% са били уредени с дебитни карти, 13% - с кредитни карти, а 11% - чрез мобилни приложения за плащане.

Все по-малко хора използват пари в брой в Швейцария - измерванията са направени въз основа на начините за разплащане в един ден. Източник: Швейцарската централна банка

Парите в брой са емоционален въпрос в Швейцария, където всеки жител държи еквивалента на 11 824 щатски долара в брой - най-много от всички икономики, за които Банката за международни разплащания събира данни.

Освен това група, наречена Швейцарско движение за свобода, наскоро събра над 130 000 подписа за вписване на съществуването на физически пари в конституцията. Правителството реши да подкрепи изпреварващия ход срещу разпространението на цифровите пари, като подкрепи национално гласуване за промяна на конституцията в тази връзка.

По данни на Швейцарската национална банка към март в обращение са били банкноти и монети на обща стойност 81 млрд. франка (89 млрд. долара). Значителна част от тях може да се държат извън страната за съхранение на стойност, още повече че повече от половината от общата сума е под формата на банкноти от 1000 франка - едни от банкнотите с най-висока номинална стойност в света.

Донякъде е парадоксално, че приложението за peer-to-peer директни разплащания, наречено Twint, също става все по-популярно в Швейцария - използва се от 5 млн. от 8,7 млн. жители на страната. Това контрастира със съседната еврозона, в която понастоящем липсва сравнително добре утвърдено приложение за разплащания.

Когато централната банка започна да повишава лихвените проценти през юни миналата година, размерът на паричните средства в обращение започна да намалява, но остава доста над равнището, на което беше, когато разходите по заемите спаднаха под нулата.

Макар че Швейцарската централна банка остава неутрална по отношение на това кои методи на плащане използват швейцарските граждани, вицепрезидентът Мартин Шлегел заяви, че използването на пари в брой може да се изправи пред "низходяща спирала", ако все повече хора решат да не ги използват повече, което ще доведе до повишаване на единичните разходи за парична логистика. "Парите в брой са добре функционираща система, но не трябва да се приемат за даденост", каза той наскоро.