Великобритания се готви за стачки всеки ден от днес до Коледа

Графика на деня, 01.12.2022 г.

16:39 | 1 декември 2022
Автор: Иймън Акил Фархат и Емили Аштън
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Обединеното кралство ще бъде засегнато от стачки всеки ден този месец до навечерието на Коледа, като профсъюзните лидери увеличават заплахите да координират стачните действия и да предизвикат максимално смущение в стремежа си за по-високи заплати.

Работници от железопътната мрежа на страната, автобусите, пощите, здравния сектор и училищата са сред тези, които стачкуват на фона на високата инфлация и плановете на правителството за ограничаване на публичните разходи.

Денят с най-малко очаквани смущения е 4 декември, като се очаква само прекъсване на някои автобусни линии сутринта. Понастоящем са планирани пълни стачки на всяка дата до 24 декември.

Анди Прендергаст, национален секретар на трудовата група на GMB, намекна в четвъртък, че синдикалните лидери могат да координират стачните действия в Националната здравна служба (NHS), за да осигурят „максимално въздействие“.

„Ще говорим с другите профсъюзи“, каза той пред Sky News. „Ще се уверим, че извънредните ситуации са покрити, но в крайна сметка правителството трябва да се вслуша.“

GMB каза в сряда, че повече от 10 000 служители на линейките са гласували за стачка в голяма част от Англия и Уелс. Друга работническа група, Unison, каза, че нейните работници в линейките вероятно ще стачкуват преди Коледа. Медицинските сестри също стачкуват, докато по-широко разпространени индустриални действия все още могат да бъдат обявени в цялата NHS.

Обединеното кралство се готви и за месец на транспортен хаос, като няколко профсъюза планират стачки, предназначени да спрат влаковата система. Коледните доставки са изложени на риск от широко разпространените протести на персонала на пощите.

Обща стачка – при която работници в няколко индустрии спират работа едновременно – „не е на дневен ред в момента“, каза Прендергаст. Но „трябва да видим, че нещо се случва много бързо“, добави той.