Citi: Инфлацията във Великобритания ще нарасне над 18% заради газовата криза

Графика на деня, 22.08.2022 г.

17:02 | 22 август 2022
Обновен: 11:23 | 27 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инфлацията в Обединеното кралство е на път да се повиши над 18% за първи път от почти половин век през следващата година, тъй като цените на енергията растат, според инвестиционната банка Citigroup.

Използвайки прогнозите за горната граница на цената на енергията на дребно, която анализаторите очакват да нарасне до близо £6000 през април от £1971 в момента, британският икономист на Citi Бенджамин Набаро каза в бележка, че индексът на потребителските цени на инфлацията ще достигне връх от 18,6% през януари.

Последният път, когато инфлацията беше по-висока от 18,6%, беше през 1976 г., след шок в предлагането на петрол, който опустоши световната икономика и накара Обединеното кралство да търси помощ от Международния валутен фонд.

За последно страната достига това ниво през 1980 г., според данни на Bloomberg.

Набаро предупреди, че „рисковете остават изкривени нагоре“ и може да се наложи Банката на Англия да повиши лихвените проценти до 6% или 7%, „ако се появят признаци на по-вградена инфлация“. Той добави, че нарастващата безработица вероятно ще ограничи необходимостта от такива рязки увеличения.

По-рано този месец BOE прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от „малко над 13%“ в края на тази година. Пазарите очакваха лихвите да достигнат 3,5%.