Чешката централна банка отново изненада с по-голямо увеличение на лихвите

Графика на деня, 22.12.2021 г.

18:23 | 22 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Чехия изненада с ново по-голямо от очакваното увеличение на лихвения процент, като продължи с агресивната си кампания за овладяване на спираловидната инфлация.

Централната банка повиши базовия лихвен процент с цял процентен пункт до 3,75% в сряда, повече от средната оценка за увеличение от 75 базисни пункта в проучване на Bloomberg. Този ход довежда кумулативните повишения до 3,5 процентни пункта от юни и следва шокиращо увеличение от 1,25 процентни пункта миналия месец.

От предишната среща инфлацията се ускори до 6% през ноември, най-високата стойност от 13 години, докато фабричните цени се повишиха с най-бързия темп от три десетилетия. Банката се притеснява от бързия ръст на цените, който предизвиква по-високи изисквания за заплати - Чешката република има най-ниското ниво на безработица в ЕС - което би задържало високата инфлация за по-дълго.

бизнес морал

Чешките банкери бяха сред първите в света, които оспориха възгледа, че инфлацията е преходна, въпреки че признаха, че някои глобални двигатели, като нарушени вериги за доставки и по-високи цени на суровините, ще отслабнат с времето.

Заедно с Унгария, чехите бяха водещите в ЕС в повишаването на разходите по заеми през юни. Оттогава Прага се опитва да се справи с вътрешния натиск, подхранван от сериозния недостиг на работна ръка и спираловидните цени на имотите.

Жири Руснок, управител на централната банка, каза миналата седмица, че лихвените проценти вероятно ще достигнат пик близо до 4% през следващата година, където трябва да се стабилизират за известно време, преди централната банка да започне да обмисля обръщане на посоката.

Кроната поскъпна с 0,2% до 25,18 за евро в сряда следобед, надминавайки всички конкурентни валути в Източна Европа.