Европейските стартъпи ще наберат рекордните $100 млрд. тази година

Графика на деня, 07.12.2021 г.

10:19 | 7 декември 2021
Обновен: 10:51 | 7 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичният сектор на Европа се очаква да набере повече от 100 милиарда долара годишна инвестиция за първи път тази година, което ще е добър край на периода на сключване на сделки и нарастващи оценки.

С близо три пъти повече капитал, който се очаква да бъде набран тази година в сравнение с 2020 г., общият брой на технологичните компании в Европа на стойност над 1 милиард долара сега надхвърля 320, според данни, събрани от базираната в Лондон фирма за рисков капитал Atomico.

Все пак капиталовите пазари в САЩ остават по-привлекателни за публично листване, като 36% от европейските технологични еднорози, основани от 2015 г. насам, са излезли на фондовите пазари в САЩ.

След като непрекъснато изостават от САЩ, европейските технологични компании все повече привличат инвеститори с по-ниски оценки и стартиращи фирми, работещи в области като финанси и електронна търговия. Инвестиционни фирми като Sequoia Capital и Coatue Management или са създали, или планират европейски представителства, сигнализирайки за по-нататъшен приток на пари в бъдеще.

Що се отнася до финансирането на ранен етап, Европа вече е постигнала паритет с американските партньори: през последната година европейските стартиращи компании представляват 33% от целия капитал, инвестиран в световен мащаб в кръгове за набиране на средства от до 5 милиона долара, в сравнение с 35% за САЩ, според доклада.

„Това беше преломна година за европейската технологична екосистема“, каза Том Вемайер, партньор на Atomico, който е съавтор на доклада за състоянието на европейските технологии, публикуван във вторник.