Засилен интерес към големи жилища в Русе

До края на годината цената на имотите в града може да достигне 1000 евро на кв. м.

12:46 | 23 юни 2021
Обновен: 13:45 | 24 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Засилен интерес към големи жилища в Русе

От началото на 2021 година купувачите на имоти в Русе търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения. Това споделиха представители на имотния сектор в региона по време на втората от поредицата бизнес закуски, организирани от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в Гранд Хотел Рига, в Русе.

На работната среща, която събра на едно място представители на имотния бизнес, инженери и архитекти, стана ясно, че сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града, кв. „Възраждане“ и кв. „Здравец“. Специалистите отбелязаха, че средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро, като се очаква, че до края на годината цената може да стигне и 1000 евро на кв. м. Като основна причина за това посочиха поскъпването на строителните материали.

 

Въпреки че купувачите търсят по-големи жилища, специалистите в региона наблюдават спад с 1% на сделките при покупка на имот за първото тримесечие на 2021г., в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

В Русе и околността все още не е налице засилен интерес към закупуване на къщи извън града. Въпреки това се търсят двуетажни масивни къщи с около 1 декар двор на цени от 40-50 хил. евро, които се намират на разстояние до 15 км. от Русе в селата Червена вода и Николово, както и в гр. Мартен.

За първото тримесечие на 2021 година, сравнено с първото тримесечие на миналата година, при сделките за покупката на къщи се наблюдава ръст от 43%, а при сделките за купуване на апартаменти за същия период, увеличението е с 65%, според Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка. Експертът допълни, че 70 % от кредитополучателите са хора, които имат завършено висше образование. Освен това, е измерен ръст от 300% в усвоените кредити на клиенти, които са заявили дигитална консултация и запитване.

Серията бизнес закуски на Imoti.net, част от Investor Media Group са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се провеждат за шеста поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 8 юли, в Sofia Event Center, София.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.