Българската клиника, която прави революция в имплантологията у нас

д-р Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника Medical Dent

09:14 | 11 септември 2023
Обновен: 15:11 | 14 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: д-р Бранимир Кирилов
Снимка: д-р Бранимир Кирилов

Д-р Кирилов, Вие сте един от основоположниците на имплантологията в България. Как се промени стоматологичния бизнес и каква е вашата лична оценка за нивото му в настоящия момент в България?

От времето, в което аз бях студент до днес, стоматологичния бизнес се е променил изключително много. Причината за това е свободното предприемачество. На практика след промените, които настанаха и при раздържавяване на поликлиниките, зъболекарите бяха извадени от държавното здравеопазване и финансирани чрез здравната каса. В момента всички са в ролята на предприемачи, което означава, че трябва да инвестират в себе си, практиките си и да развиват екипите си, за да могат да предложат едно достатъчно високо ниво на лечение. Моите наблюдения в годините от 1989 до днес са, че българската стоматология успя да навакса цялото изоставане, което имаше като лечебна методика, апаратура, материали и консумативи и реално в момента в България се предлага едно доста високо ниво като качество на лечение.

В тази връзка, нямам официална статистика, но съм уверен, че в сферата на здравеопазването, денталния сектор е с положителен знак по отношение на здравния туризъм - тоест повече чужденци се лекуват в България, отколкото българи да плащат за лечение в чужбина.

Има ли достатъчно добри кадри в България в сферата на стоматологичните услуги и вие самия ангажирате ли се да обучавате и предавате тънкостите на професията на Ваши бъдещи колеги?

Над 20 години водя обучения. Работил съм и като преподавател в стоматологичния факултет. Почти през цялата си кариера паралелно с практиката си съм обучавал и мой колеги. В България има зъболекари, които са с отлична теоретична подготовка и достатъчно добри умения, за да извършат качествено лечение. Българският пациент трябва да е спокоен в това отношение и да разчита, че тук може да получи адекватно лечение дори и за най-тежките казуси.

Лично аз като ръководител на Медикъл Дент, винаги съм инвестирал в развитието на екипа си. Не един или двама добри зъболекари са работили като част от екипа ми. Имал съм случаи, в които съм се разделял с някой от тях, след като са натрупали повече опит и искат да реализират свой практики. Смятам и имам самочувствието, че чрез работата си, освен че допринасям за по-доброто лечение на пациентите, успявам да играя роля и в това да има повече грамотни зъболекари в страната.

Медикъл Дент е клиника утвърдена на пазара като лидер в сферата на имплантологичното лечение. Как за 18 години се изгражда такъв бизнес, паралелно с Вашата натоварена практика?

В изграждането на моя бизнес изцяло съм разчитал на няколко много важни за мен качества, без които смятам никой бизнес не може да бъде успешен.

Иска ми се да виждам по-често сред младите хора, на който ще разчитаме за бъдещето на света, в който живеем, точно тях - последователност, трудолюбие, упоритост и търпение. С каквото и да са захванем, без тези качества, няма да постигнем нищо. Разбира се, има и доза талант, но другото е много работа.

Малко са специалистите, които практикуват възстановяване на меки и твърди тъкани /костна регенерация и операции по оформяне на венечната рамка/. До колко тези професионални качества ви помагат в имплантологичното лечение?

Имплантологията е дял от стоматологията, който се занимава както с костта, така и с меките тъкани. Костното легло, в което се поставя импланта играе ключова роля за здравето на импланта, а венецът около него играе важна роля, както за здравето на импланта, така и за естетиката му. Меките и твърди тъкани, винаги вървят ръка за ръка и са взаимно свързани. Всеки един дентален специалист, който ще практикува в сферата на имплантологията, трябва да положи усиля да се развие както в областта по възстановяване на костта, така и в хирургичните интервенции по корекция и възстановяване на венечната рамка.

Гост-специалист сте на няколко клиники в България и Европа. Разкажете ни повече за тази Ваша практика? С какво тя допринася за развитието на стоматологичните услуги?

Практиката, която утвърдих да гостувам и оперирам на различни клиники, нарекох „имплантолог под наем“. Всъщност партнирайки си с други клиники, най-важното, с което допринасям за развитието на имплантологията, е изнасянето на експертиза. За да може да се изградят експерти в различни сфери на здравеопазването са необходими много средства и ресурси. Точно за това, когато вече има обучени и висококвалифицирани специалисти, възможността те да изнесат опита и познанията си, в други населени места е шанс, както за пациентите, така и за специалистите на местно ниво. Това е начин повече хора в държавата да имат достъп до по-добро здравеопазване.

Бизнес средите в България, често се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. Работите с екип от специалисти във всяка сфера на стоматологията. Как се сформира такъв работещ екип и какво е нужно, за да се запази във времето?

Средата, в която живеем и работим се променя. Поколенията, които израстват са различни. Конфликтът между старото и новото поколение е още от древността, а визията и хоризонтите им се разминават много. Това обаче не е нещо ново. Още при разкопки при Вавилон на глинени плочи се разчита надпис „Настанаха лоши времена. Младите не слушат старите“. Очевидно актуална тема и днес.

В работата си, се опитвам се да не критикувам, но не съм и безкрайно толерантен и проявяващ разбиране към всичко. Смятам, че трябва да се вземе опита на възрастните и тяхната представа за ценности, но в същото време да се приемат обстоятелствата, такива каквито са в момента. В клиниката, съм адаптивен към младите си колеги. Например, относно работното им време, те държат на това, то да е гъвкаво и аз се съобразявам с това. Имаме най-различни опции и протоколи за работа в това направление, така че да бъдат максимално ефективни и същевременно да имат свободата да разполагат с времето си.

Инвестирам много в обучения на екипа си и ги мотивирам да развиват себе си с личния си пример.

Преди повече от 22 години въведохте в България един нов и много иновативен за времето си метод на лечение наречен „Зъби за един ден“. Днес много клиники в страната го предлагат под различни наименования, но какво стои в основата му и защо това е революция в сферата на имплантологията?

Има няколко аспекта, на които бих искал да обърна внимание, когато говорим за този метод. Единият е коректността в отношенията. Тук имам предвид, че често се твърди, че се използват най-качествените импланти, а това не е така. Втората голяма разлика е в услугата. Ако една клиника не разполага с набор от специалисти, които биха могли да разрешат всеки един възникнал проблем в устата като подреждане на зъбите с брекети, лечение на канал, пародонтит, кариес и т.н. няма как пациента да разчита, че те ще имат достатъчно адекватно лечение, по който и да било друг казус. Когато за решаване на здравния ни проблем се налага да посещаваме различни клиники и специалисти, веднага се губи координацията в процеса на лечение. Комплексното и сложно лечение изисква специалисти на едно място и добра апаратура. Опитът е другият важен фактор, който е решаващ в хода на лечението. Сами разбирате, че ако един специалист е имал 10 подобни интервенции, а друг 1000 такива, то успеваемостта и крайния резултат, няма да са еднакви.

Разликата е в услугата - тя трябва да включва компетенция, умения, опит, квалификация, качество на материали, коректност във взаимоотношенията и възможност за реакция във всяка ситуация.

Да, много клиники предлагат лечението „Зъби за един ден“, но опита, който имаме в Медикъл Дент от 2000 г. насам е нещо, което другите клиники нямат.

Обучавали сте се по цял свят и често сте гост лектор в различни държави по света. Имате повече от 25 годишен опит и хиляди успешно поставени импланти зад гърба си. Какво искате да дадете още на професията? Какво е посланието Ви към бизнеса и какви са професионалните Ви цели в дългосрочен план?

Всеки след определена възраст трябва да предаде опита си на по-младите след него. В професията си се опитвам да правя това всекидневно. Това създава приемственост и възможност за повишаване общото ниво на сектора и гилдията.

В бизнеса споделям личния си опит на хората, които имат нужда от това и на които мога да бъда полезен. Един от големите проблеми, които виждам в народопсихологията е бягането от поемане на ангажимент и желание нещата да се случат по линия на най-малкото съпротивление, но същевременно с максимален резултат. Примерът, който искам да дам на близките си и хората, с които работя е, че само чрез усилия, трудолюбие и последователност, човек може да постигне целите, които си е поставил и така възможностите пред него ще са безкрайни.

Консултация с д-р Бранимир Кирилов от дентална клиника Медикъл Дент, можете да запишете на тел. 02/4738798