В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Липсата на надеждни съдебни практики в България водят до нестабилност

Румен Чолаков във В развитие, 15.11.2016

Румен Чолаков, председател на УС на „Милениум Клуб България“ в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Чолаков, председател на УС на „Милениум Клуб България“ в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да преувеличаваме с апокалиптичната мисъл и с идеята за нестабилност. Неприятно е, когато има непоследователност, не толкова, ако бюджетът не бъде приет. Това не е трагедия. България може да продължи да работи с бюджета от тази година и догодина, но е неприятно да се види такава непоследователност - в течение на часове да има различни послания - ще приемем бюджета, ще го отхвърлим. Това каза юристът Румен Чолаков, председател на УС на „Милениум Клуб България“ в Лондон, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Изключително положително бе посланието от Росен Плевнелиев и бъдещия президент Радев, че те ще работят заедно при сформирането на служебното правителство. Именно такова държавническо поведение от политици с различна политическа настройка ще доведе до стабилност в държавата. Гледам оптимистично поне към месеците до предсрочните избори. Във всяка политическа обстановка има ситуации, в които политически партии могат да спечелят от ситуация на политическа нестабилност".

Едно от основните неща, които се наблюдават от чужбина, когато се говори и за инвестиции, и за усещането за България, е винаги липсата на стабилност и доверие в правосъдието и правораздаването, като ДНК-то на модерното общество в света, каза Чолаков. 

Много от различните икономически и политически случки в България са зависими от това, че няма стабилни съдебни практики в страната, които водят до неяснота и нестабилност, каза още гостът. "Един ярък пример бе, че преди последните избори законът за изборния кодекс се пренаписваше дори по време на самата кампания и две седмици преди изборите, относно начинът на гласуване от чужбина".

"Притеснява ме, като юрист, бързината и начинът, по който се пишат тези закони – едно екстремно тичане към резултати, които са с недообмислени цели. Ако на мен ми се наложи да пиша юридически договор в кантората, в която работя и го напиша по начина, по който българските законодатели бяха написали закона, кариерата ми ще бъде изключително кратка". 

В България това, което би направило едно правителство популярно, е един ясен сигнал, че в България ще има правосъдие и носене на отговорност, категоричен бе юристът. "Не става въпрос за конкретни мерки или реформи, а по-скоро буквално да има престъпници, които да влязат в затвора, трабва да има разкриване на корумпирани политици".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие