Правителството разпределя по 2,3 млрд. лв. допълнително в края на годината

Това представлява около 7% от годишните консолидирани бюджетни разходи

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

През 2016 и 2017 чрез дискреционни решения на правителството са одобрени допълнителни разходи и трансфери в размер на около 2,3 млрд. лв. годишно, което представлява около 7% от годишните консолидирани бюджетни разходи, пише в анализ икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от Investor.bg.

„Текущи промени в първоначалната бюджетна рамка, разбира се, не са изключени, но опитът от последните две години показва, че целенасочено разходи се отлагат за края на годината, когато се харчи „като за последно”, посочва анализаторът .

Консолидираните публични разходи през декември 2016 и 2017 са около 15% от годишните разходи. Това вероятно може да се обясни с две особености на българската фискална политика - целенасочено отлагане на разплащането за вече получени стоки и извършени услуги в края на годината и ударно харчене през последния месец на годината. На този етап не е ясно кой от двата ефекта надделява.

Така например средният месечен дял на разходите в периода януари-ноември 2016 и 2017 е около 7,7% от годишните консолидирани разходи и се удвоява през декември. Това навежда на мисълта, че около половината от разходите през декември за последните две години, или около 2,3 млрд. лв., са стойността на забавените разплащания и ударното харчене в края на годината.

Около половината от тези средства се отпускат с постановления на Министерския съвет, гласувани именно през декември. С тези постановления се отпускат допълнителни разходи и трансфери, които могат да бъдат разделени най-общо в три групи:

- предвидени разходи – такива, за които са предвидени средства в централния бюджет, но се отпускат с постановление на правителството;

- вътрешнокомпенсирани разходи – представляват прехвърляне на разходи между бюджетни програми или пера;

- непредвидени разходи – такива, които се отпускат чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

Основната част от допълнителните разходи са именно непредвидени разходи, които се отпускат чрез преструктуриране на разходите и трансферите по бюджета. Близо 2/3 от непредвидените разходи са отпуснати именно през декември, като най-голям принос за това има програмата за саниране и през двете разглеждани години.

Повече по темата може да прочетете тук. 
 


 


 


 

Последни новини
Още от Новини