Втори кандидат влезе в надпреварата за председател на ВАС

Досега за поста на шеф на съдебната институция се бореше само един върховен съдия

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Двама върховни съдии вече се борят да за поста на председател на Върховния административен съд (ВАС), след като трима членове на Висшия съдебен съвет са лансирали кандидатурата на Соня Янкулова, която е върховен съдия във ВАС.

До днес (22 юни) за шефското място във ВАС имаше само една кандидатура – тази на Георги Чолаков. Той бе номиниран за поста по време на общото събрание на съдебния орган в началото на месеца, като за номинацията му гласуваха 57 от върховните съдии.

„Кандидатурата на Соня Янкулова - съдия във ВАС, бе предложена за председател на Върховния административен съд от членовете на ВСС Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова.Предложението, направено на основание 173, ал. 2, пр. 1-во ЗСВ, бе представено от г-жа Юлия Ковачева“, пише в прессъобщение, публикувано на сайта на ВСС.

Посочени са и мотивите за кандидатурата на Янкулова – върховният съдия има общ юридически стаж от 32 години, заемала е последователно длъжности в районен, окръжен (СГС) и Върховен съд. В периода 2001-2008 е била заместник-министър в Министерство на отбраната, а през 2008-2009 е била заместник-министър в Министерство на вътрешните работи.

„Съдия Янкулова има богат практически опит в областта на административното правораздаване, автор е на редица публикации по темата, била е лектор, както в НИП, така и пред най-различни професионални аудитории по теми, свързани с административното правораздаване и правото на ЕС“, се казва още в съобщението.

Според предложителите Янкулова се отличава с изявени аналитични способности, а работата й като съдия е принос в развитието на административноправната юриспруденция. Заеманата от нея активна позиция по актуални правни проблеми в професионалната и научна общност определя безспорния ѝ авторитет на юрист, чието мнение се търси и цени, посочват членовете на ВСС, лансирали кандидатурата й.

Изборът на нов председател на ВАС ще се проведе на 11 септември.

Последни новини
Още от Новини