General Motors напуска три страни, ще инвестира в нови технологии

Раздялата с Австралия, Нова Зеландия и Тайланд ще струва на автомобилния производител 1.1 млрд. долара

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

General Motors ще напусне Австралия, Нова Зеландия и Тайланд до края на годината заради слабото представяне на пазарите там и ще се фокусира върху новите технологии като автономните и електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Най-големият американски производител на автомобили ще плати 1.1 млрд. долара, по-голямата част от които през първото тримесечие, за да покрие разходите си за напускането на тези пазари, се посочва в изявление на компанията. Преструктурирането бележи края на 164-годишната марка Holden в Австралия, докато в Тайланд General Motors се оттегля от Chevrolet и продава своя завод Rayong на китайската Great Wall.

Главният изпълнителен директор на компанията Мери Бара свива глобалното ѝ присъствие до степен, в която тя ще получава почти цялата си печалба от Америка и Китай.

Още по темата

„Често съм казвала, че ще постъпим правилно, дори когато е трудно и това е един от тези моменти“, посочва Бара в изявлението. Според нея производителят има правилните стратегии за постигане на стабилна възвръщаемост и приоритизиране на глобалните инвестиции, които ще доведат до растеж в бъдещето на мобилността.

Преструктурирането е част от дългогодишната стратегия на General Motors, след като базираната в Детройт компания се спаси от фалита през 2009 г. През 2015 г. производителят изтегли от Европа марката Chevrolet от Европа и напусна Русия. Малко след това компанията продаде германската Opel и британската Vauxhaul на френската Peugeot. 

На фона на промените компанията ще насочи пари в електрически превозни средства в опит да догони Tesla, която вече похарчи няколко милиарда за развитието на автомономни коли. 

След като Австралия и Нова Зеландия престанат да бъдат част от глобалната мрежа на пазарите на General Motors, основният фокус на компанията, различен от САЩ, ще бъдат Китай, Мексико и Южна Америка.

 

Последни новини
Още от Новини от света