Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Краудсорсингът – ползи и приложения

Проф. Десислава Бошнакова и Пепа Василева в Investbook, 20.02.2018

Краудосрсингът представлява възлагане на задача от страна на определен адресант – било то бизнес, организация и т.н. на множество адресати, които да я свършат. Това е едно изпращане на открита покана през интернет, възлагане на работа на различни групи хора, на „онлайн тълпата“.

Това обясни в ефира на Investbook с водещ Александър Костадинов проф. Десислава Бошнакова от НБУ. Гост в студиото бе и краудсорсинг експертът Пепа Василева.

Всеки един от нас, макар да не знае, е бил част от краудсорсинг инициатива в интернет. Например въвеждането на цифри и букви в някои сайтове с цел да докажеш, че не си робот, всъщност помага за превеждането и дигитализирането на текстове. Примери за това са и Wikipedia, Google, и т.н.“, посочи още проф. Бошнакова.

Мотивацията на хората, извършващи подобен тип работа в интернет, противно на общоприетото, не е основно движена от парите, а по-скоро от любовта към дадено нещо, дадена кауза или пък желанието за слава, обясни още тя, позовавайки се на проучване, дело на американския водещ университет MIT.

По думите на Пепа Василева от краудсорсинг се възползва както едрият, така и дребният бизнес.

„Например, що се касае до маркетинга, хората се чувстват много по-съпричастни към даден продукт, ако има усещането, че участват по някакъв начин, било чрез идея или чрез нещо друго, посочи още тя.

„Краудосорсингът е нещо ново, което тепърва ще става все по-разпространено“, категорична бе гостът в студиото. 

Бизнесът също така трябва да има предвид, че може би 90% от идеите, които идват от „онлайн тълпата“, са брак, затова трябва да бъдат изградени много добри критерии за оценка, като тайната на успеха лежи в правилното планиране.

Последни новини
Още от Investbook