Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 17.06.2024 г.

17:26 | 17 юни 2024
Обновен: 23:51 | 17 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и Севастопол - до 23 юни 2025 г.

Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или Севастопол, както и инфраструктурни или финансови инвестиции и туристически услуги.

Освен това износът на определени стоки и технологии за кримски компании или за използване в незаконно анексирания Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката или за търсене, проучване и производство на нефт, газ и минерални ресурси, също е предмет на ограничения на ЕС.

Блокът не признава и продължава да осъжда незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация като нарушение на международното право, се посочва в решението на Съвета.

Междувременно Кремъл заяви днес, че конференцията за Украйна, организирана от Швейцария, е дала незначителни резултати и е показала безсмислието на разговорите без участието на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че резултатите от срещата са "близки до нулата". Той изтъкна, че Русия остава отворена за диалог с всички страни, които възнамеряват да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.