Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Зеленски е в Германия за конференция за следвоенното възстановяване на Украйна

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 11.06.2024 г.

13:30 | 11 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Украинският президент Володимир Зеленски е в Германия за конференция, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна, и за разговори с канцлера Олаф Шолц. Той обяви, че мерките, свързани с енергийния сектор на Украйна, разрушен от руските въздушни атаки, ще бъдат приоритет на конференцията.

Разговорите на украинския президент с германския канцлер ще се съсредоточат върху трайната военната подкрепа, включително със средства за противовъздушната отбрана, и съвместното производство на боеприпаси. Ще бъде обсъдено и съгласуването на позициите преди "срещата на върха за мир", чийто домакин ще бъде Швейцария по-късно през седмицата.

Германия наскоро разреши на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия - нещо, което до сега се колебаеше да направи, следвайки примера на други западни страни, тъй като се опасяваше от ескалация. След руската инвазия през февруари 2022 г. Германия стана вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна в абсолютно изражение след САЩ. Зеленски ще се срещне и с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер както и с председателката на Бундестага Барбел Бас. Той ще посети и военна база, където се обучават украински войници.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.