Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Китай, Япония и Южна Корея ще проведат първата си среща от 2019 г.

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 23.05.2024 г.

13:44 | 23 май 2024
Обновен: 16:20 | 23 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея ще се съберат в Сеул за разговори, които ще дадат възможност на съседските страни да управляват отношенията си на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Пекин.

Китайският премиер Ли Цян, японският министър-председател Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук Йол ще присъстват на срещата на върха в неделя и понеделник. Това съобщи днес официален представител на кабинета на Юн.

Двустранните дискусии ще се проведат в неделя, а срещата на върха е планирана да обхване шест области на сътрудничество, които включват устойчиво развитие, междуличностен обмен, както и икономика и търговия. Срещата на върха ще послужи като повратна точка за пълното възстановяване на системата за тристранно сътрудничество.

Китай разчита в голяма степен на Япония за машини за полупроводници | Южна Корея също е важен доставчик за сектора на чиповете

Китай вероятно ще се опита да накара Япония и Южна Корея да не се присъединяват към водените от САЩ усилия за допълнително ограничаване на износа на модерно оборудване за производство на чипове, след като Токио наложи контрол върху износа миналата година. Япония се противопоставя на натиска от страна на САЩ за допълнително ограничаване на продажбите за Китай. Администрацията на Байдън се опитва да привлече и Южна Корея към споразумението, което включва Япония и Нидерландия.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.