Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

ЕС и 27 страни подписаха споразумение за оценка на риска от технологии с AI

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 23.05.2024 г.

10:10 | 23 май 2024
Обновен: 12:59 | 23 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз и 27 страни, подписаха споразумение, с което се задължават да възприемат "общ праг" при оценка на риска, свързан с развитието на технологиите с изкуствен интелект. Документът беше подписан в края на международен форум в Сеул. Срещата на високо равнище, посветена на технологиите с изкуствен интелект, се проведе под егидата на Южна Корея и Великобритания.

Споразумението от Сеул предвижда страните да разработят международно признат праг, който ще разграничава безопасното от опасното развитие на моделите с изкуствен интелект. При достигането му се очаква да бъдат взети подходящи мерки за намаляване на риска.

Този риск може да включва опасност, при която изкуственият интелект би могъл евентуално да помогне на злонамерени лица или групи да придобият или използват химически или биологични оръжия. Споразумението предвижда мерки за предотвратяване на опити на технологиите с изкуствен интелект да избегнат чрез измама контрола от страна на хората. Сред страните, които го подкрепиха, са Великобритания, Южна Корея, Германия, Франция, САЩ и Индия. Китай участва в дискусиите на форума, но не подписа финалното споразумение от срещата на върха.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.