Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредити

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 21.05.2024 г.

13:50 | 21 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти. Управителният съвет на кредитора разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

Управителният съвет на банката е направил "Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система". Налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочват от БНБ.

Годишният темп на нарастване на кредитите, обезпечени с жилища, за банковата система се увеличава от 10,1% в края на 2020 г. до 19,9% в края на 2023 г. Банките не са разхлабили режима при отпускане на такива кредити и не трябва да го правят, става ясно от доклада на централната банка.

В тази връзка се въвеждат и шестте показатели за наблюдение на кредитните стандарти при жилищните кредити. Със създадения механизъм за наблюдение и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти. БНБ ще предприема последващи надзорни действия въз основа на резултатите от тази оценка.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.