Натискът над Кристалина Георгиева расте, след като МВФ се зае с доклада

Асошиейтед прес споделя, че Министерството на външните работи на Китай е изразило надежда, че Световната банка ще "проведе всеобхватно разследване", за да "защити по-добре професионализма и надеждността" на класацията Doing Business. 

17:30 | 18 септември 2021
Обновен: 17:31 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев
СНимка: Bloomberg LP
СНимка: Bloomberg LP

 Часове след разпространяването на независимия доклад от Световната банка, в който се твърди, че Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са повлияли върху данните за Китай в доклада Doing Business за 2018 г., натискът над управляващия директор на Международния валутен фонд продължава да расте. Това съобщават от Ройтерс. 

Вчера говорителят на МВФ е заявил, че Управителният съвет на фонда преглеждат доклада и като част от обичайна процедура за подобни случаи, етичната комисия ще докладва на борда.  

Докладът, в който се описват обвиненията към българката, е на авторитетна частна адвокатска кантора, която не се е занимавала със самите доклади, а с обстоятелствата около съставянето им и всички анализи и заключения в него са на авторите, не на Световната банка. Текстът е посочен като една от причините Doing Business да бъде закрит окончателно. 

Засега няма официални реакции, а само коментари от страни като Франция, Великобритания, Китай и Русия. Главният икономист на Световната банка по време на събитията около съставянето на доклада през 2017 г., обвинява Георгиева в непочтеност. Освен това според Пол Ромър тя е "замазвала" притесненията му около един от най-прочутите доклади на институцията. 

Ромер напуска поста през януари 2018 г. и получава Нобеловата награда по икономика през същата година. При оттеглянето си публично изказа съмнениета си за "произволни" промени в методологията, довели до драстични промени в класирането на някои държави и в частност на Чили. Наместа са занижавани резултатите, докато на власт е била президентката социалист Мишел Башелет и ги повишавала при по-консервативния ѝ наследник Себастиан Пиньера, допълва Ромер.
 

В интервю, което дава за Агенция "Франс прес" икономистът казва, че тогавашното ръководство на Световната банка, включително настоящата директорка на МВФ, са били "непочтени". Допълва, че не е знаел Георгиева да кара служителите да подобрят позицията на Китай в доклада, "но имах някои подозрения, че неща като това може би се случват".

"Когато повдигнах тези въпроси, Кристалина организира прикриването, замазването им", описва той.

Тогавашният главен икономист на банката потвърждава, както е описано и в доклада, че Кристалина Георгиева е работела по доклада в тясно сътрудничество със Симеон Дянков. Георгиева е отрекла в интервюто за адвокатската кантора WilmerHale да е имало тясна координация с Дянков и да е нареждала да извършва определени действия по доклада. 

Симеон Дянков е работил за Световната банка, после става министър в правителството на Бойко Борисов, след което се връща в институцията във Вашингтон. През март 2020 г. той напуска, а оплакванията на служители към него пред етичната комисия на Световната банка започват през юни.

"Тормозът, който те са описали в доклада беше реален", казва сега Пол Ромер. "В крайна сметка, не беше приятно да продължавам да докладвам на Кристалина. Така че излязох публично с обвиненията си, точно за да бъда уволнен."

Източник от финансовото министерство на Франция заявява пред "Ройтерс", че етичната комисия и бордът на МВФ би трябвало да разгледат доклада на адвокатската кантора. "Темата е сериозна. Независимият доклад не е присъда и етичната комисия и бордът на МВФ трябва да го проучат, за изслушат управляващия директор [Георгиева] и да представят заключенията си. На тази основа Франция ще може изцяло да оцени ситуацията", цитира агенцията думите му.

Финансовото министерство на САЩ съобщи, че анализира въпросния документ. Говорителката Александра Ламана, попитана за случилото се споделя, че: "това са сериозни констатации и министерството анализира докада. Основна наша отговорност е да съхраним почтеността на международните финансови институции."

Коментарът на Алексей Мойсеев, зам.-министър на финансите на Русия, е че ситуацията около компрометирането на Doing Business е "вбесяваща". "Това е отвратителна история. Виждате, тези хора, които десетилетия поучават всички как да живеят... Като цяло, достойно за присмех е, разбира се, когато хората казват "Трябва да живееш така", а после "О, съжаляваме, от 20 години сме грешали", коментира той пред журналисти в кулоарите на Международния банков форум в Сочи. 

В послено пубикувания доклад на Doing Business 2019 г.Русия е на 28-о място в света, а 7 години по-рано е била бе на 120-о. През май 2012 г. президентът Владимир Путин издава указ, инструктиращ правителството да предприеме мерки за подобряване позицията на Русия в рейтинга. Подобна задача е имало и в президентските майски декрети от 2018 г. Путин е цитирал Doing Business в някои от речите си.

 Асошиейтед прес споделя, че Министерството на външните работи на Китай е изразило надежда, че Световната банка ще "проведе всеобхватно разследване", за да "защити по-добре професионализма и надеждността" на класацията Doing Business. Китайското правителство придава голямо значение на оптимизирането на бизнес средата, заяви говорителят на министерството Чжао Лицзян.

Всички тези събития се  случват по-малко от месец, преди годишната среща на МВФ и Световната банка, която трябва да започне на 11 октомври.