Модел за лява коалиция се формира в България

Лидерът на българските социалисти подписа споразумение с 6 по-малки партии, една от които на бившия президент на България – Георги Първанов.

15:13 | 11 юни 2021
Обновен: 16:14 | 11 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Голяма лява коалиция събра лидерът на Българската социалистическа партия – Корнелия Нинова. В Европа на много места предстоят първите парламентарни избори в края на Ковид кризата. Пандемията изведе на дневен ред много въпроси, свързани със социалната политика, здравеопазването и образованието. Оттам идва интересът към всякакви леви формати и политики на европейско ниво в момента.


Българската коалиция е един от първите такива опити и се наблюдава с любопитство в търсене на тестови модели за явяване на избори от другите леви формации.


Лидерът на българските социалисти подписа споразумение с 6 по-малки партии, една от които на бившия президент на България – Георги Първанов.
„Това не е лесна коалиция, но е необходима за България“, каза Нинова при обявяването на споразумението.


Съюзниците ще се явят с общи листи на 11 юли.


Към формата на социалистите се очаква сключване на споразумения за присъединяване и подкрепа с правене на общи политики с още партии и граждански организации.


Припомняме, че това са първите избори в които ще се гласува изцяло машинно с изключение на малки населени места , където избирателните секции са под 300 души. Интересно е, че на тези избори за първи път няма ограничение за откриване на секции в чужбина. Досега те бяха 35 за страни извън ЕС.

След напускането на Великобритания например тя попада в тази хипотеза. Очаква се рекорден брой българи да гласуват на Острова. Те са една от най-големите групи от граждани на ЕС като само до май 2021 над 260 000 са подали статут за постоянно пребиваващи, а броят им постоянно нараства. На изборите на 4 април в Лондон имаше 13 секции, както и в още 22 града на кралството. Избирателите чакаха с часове , за да упражнят правото си на вот – най-вече в Лондон, Честър, Нотингам. Общо там са гласували над 32 000 избиратели.