Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК 

Нейкова ще замени Красимир Ципов, който беше оттеглен по-рано от ГЕРБ

09:22 | 7 май 2021
Обновен: 09:34 | 7 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия, съобщава БГНЕС.

Нейкова ще замени Красимир Ципов, който беше оттеглен по-рано от ГЕРБ. Партията на премиера в оставка ще има заместник-председател в ЦИК. Това е Димитър Димитров.

Всички партии с изключение на ГЕРБ, които участваха в консултациите при държавния глава, се обединиха около тезата, че с решението си да оттегли кандидатурата на Ципов за председател ГЕРБ се опитват да саботират изборния процес.

„Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. Виждаме последователна дейност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което предстои, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат председател на ЦИК, очаквам другите партии да го направят. БСП има решение да не издигне председател“, каза в началото на дебата Иван Иванов от левицата.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“, заяви, че логиката е ГЕРБ като най-голяма политическа партия да издигне председател на избирателната комисия.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отбеляза, че са притеснителни мотивите, с които ГЕРБ оттеглят своята номинация. Той посочи, че ДПС ще се съгласят с каквито и да са предложения за председател на ЦИК, но тя може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов припомни, че през целия период след изборите от ГЕРБ се опитват да твърдят, че имат определени права като най-голяма партия.

„Това че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос“, добави той.

Иванов заяви, че Борисов взима за заложник демократичния процес. „Време е това да спре. „Демократична България“ не може да излъчи кандидат за председател на ЦИК, защото нашите двама кандидати не са с юридическо образование“, добави той.