Проф. Бобева: Рамката на Плана за възстановяване и устойчивост е нереалистична

Икономистът изрази загриженост по отношение на прогнозата на ЕК за българската икономика през 2021 г.

15:00 | 28 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Добрата новина са парите и дебатът е как да разпределим парите. Никой не казва лошата новина - какво ще ни струва това, какви реформи трябва да направим, от какво да се лишим. Няма откровен анализ на това какво означава декарбонизацията, какво да се намали енергийната интензивност. Ние превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари. Това каза пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева по повод Плана за възстановяване и устойчивост. 

По думите ѝ рамката на плана е нереалистична и това го прави неосъществим: 

„Има планирана излишна амбициозност. Дебатът за икономиката не е този план. Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва на това, не е така, защото цената на тези пари трябва добре да се оцени“. 

В предаването „Неделя 150“ проф. Бобева допълни: 

"Тревожи ме прогнозата за 2021 година - Европейската комисия счита, че капацитетът ни да се справим икономически е много слаб. Икономическата политика трябва да направи чудеса от храброст да опровергае тази прогноза. Трябва да се отчете, че българският бизнес се справи въпреки кризата и символичните помощи."

"Минимумът ни на растеж трябва да е 3,5-4%. Ако се сравним с Румъния, те за 10 години са се вдигнали с 20%, а ние с 9% спрямо средния БВП за ЕС. Явно може. Имаме фундаментален проблем с разбирането накъде върви Европа и ние накъде вървим", допълни oще тя.