Депутатите окончателно приеха бюджета за следващата година

Всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г.

11:30 | 26 ноември 2020
Обновен: 12:14 | 26 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно държавния бюджет за 2021 г. Гласуването на текстовете започна вечерта на 24 ноември и приключи днес, съобщава Investor.bg.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета бе окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, като в нея е и третата актуализация на бюджета за тази година. Причината за промяната в параметрите за 2020 г. е огромният бюджетен дефицит в размер на 5,2 млрд. лв. (4,4% от БВП). Мотив за голямата дупка в хазната е неизпълнение на неданъчните приходи с 900 млн. лв., както и завишаване на разходите с 840 млн. лв. Близо 766 млн. лв. ще отидат за различни разплащания по бюджета на МРРБ.

Всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г., решиха още депутатите. Досега тази помощ беше 250 лв. и за получаването ѝ имаше подоходен критерий. От 2021 г. доходите на родители няма да са от значение и всички ще могат да получат подпомагане от държавата.

Според сметките на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 млн. лв. на държавата, като преди месец социалният министър Деница Сачева обясни, че предложението е направено още преди избухването на коронакризата. Досега например от помощта за първи клас се възползваха около 44 хил. деца, като общо едно поколение деца е средно около 60 хил., изчисляват от МТСП.

След приключването на гласуването финансовият министър Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че следващото правителство ще може да изпълни Бюджет 2021, независимо от политическата конфигурация. По думите му разчетите дават ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В бюджета има предвидени достатъчно буфери и с него се продължава по пътя на реформите, започнати още в първите дни на управленския мандат, каза още Ананиев.

"Средствата за здравеопазване за догодина също са рекордно високи. В Бюджет 2021 г. са планирани средства както за кохезионната политика, така и за новия инструмент, следващо поколение, създаден по предложение на ЕК", каза още министърът. Той отбеляза, че българското правителство работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, а  дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС.