EК свива с 80% бюджета си за здраве на фона на борбата за евросредства

ЕС от години се бори с недостиг на медикаменти от ключова важност

17:40 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: T. Narayan/Bloomberg
Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Решението да се фокусира върху фискалния си арсенал за икономическо възстановяване накара Европейския съюз драстично да свие плановете си за справяне с хроничния недостиг на лекарства в блока, включително и такива за борба с коронавируса, пише Investor.bg.

В опит да договорят парите за стимулиране на икономиката през следващите години по време на последната си среща на върха, лидерите на ЕС намалиха планираните разходи за здравеопазване на блока до 2027 г. с 80%.

Алиансът от години се бори с недостиг на медикаменти от ключова важност, включително ваксини и антибиотици, а сега изпитва затруднения и с набавянето на препарати за пациенти с COVID-19.

Недостигът на лекарства се влоши по време на коронавирусната пандемия, когато веригите за доставки бяха нарушени, а страните износителки временно бяха съсредоточени върху това да зареждат местните си пазари. ЕС е силно зависим от вноса на лекарства и съставки от Индия и Китай.

За да се справи с тези проблеми, Европейската комисия предложи създаването на общ седемгодишен бюджет за здравеопазване в обем на 9,4 млрд. евро.

Но притиснати от спешната необходимост от вливане на свежи средства в икономиката като цяло, европейските лидери намалиха този фонд до 1,7 млрд. евро.

„Съжаляваме, че нашето амбициозно предложение не беше изцяло изпълнено“, заяви говорител на комисията в сряда. Въпреки това новият европейски бюджет за здраве бе приет като „добра отправна точка“.

ЕС планираше да предоставя финансови облекчения на фармацевтични компании, за да могат те да преместят част от азиатското си производство в Европа, но след последните изменения може да се наложи промяна на тези планове.

Още по темата прочетете в Investor.bg.