Foodpanda - успешен пример за растеж по време на пандемия

Компанията е един от водещите доставчици на храна у нас

15:44 | 12 юни 2020
Обновен: 15:37 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Foodpanda - успешен пример за растеж по време на пандемия

Масовото разпространение на коронавируса в редица държави по света постави сериозно предизвикателство пред много бизнеси, опериращи в различни сектори. Сред най-засегнатите в следствие на  ограничителните мерки, въведени от правителствата, са компаниите в сферата на транспорта и туризма, ресторантите и веригите за бързо хранене. На фона на тази извънредна ситуация, други бизнеси  успяват да се адаптират успешно към променените условия, предлагайки нови възможности за потребителите. За един такъв растеж по време на пандемия ще ви разкажем в следващите редове.

Foodpanda  е един от водещите доставчици на храна у нас, като компанията оперира в още 12 страни по света. Платформата предлага възможност да поръчате храна от любимия си ресторант и да я получите на желания от вас адрес. Към момента техните услугите са достъпни в над 30 града в България, като от компанията непрекъснато работят, за да разширят мрежата си. Разполагат и със собствено мобилно приложение, което прави поръчката удобна и бърза от всички мобилни устройства.

Допълнителни мерки за сигурност

В ситуацията на обявеното извънредно положение, затворени ресторанти и обекти за хранене, много хора се насочиха към доставка на храна до вкъщи, като лесен, удобен и безопасен начин да разнообразят менюто си.

В условията на извънредното положение, за да гарантират безопасността на своите клиенти, foodpanda предприеха допълнителни мерки. Платформата предлага метод на плащане с дебитна или кредитна карта, а за да гарантира още по-голяма сигурност и спокойствие на клиентите, въведе и безконтактна доставка. Така потребителите имат възможност да получат храната, която са поръчали, без физически контакт с доставчика.

Разширяване на предлаганите услуги

След като миналата година отчете двоен ръст, компанията уверено продължи да работи в посока на това да увеличи асортимента от стоки, които потребителите могат да поръчат от техния сайт или мобилно приложение.

От скоро компанията започна разширяване на предлаганите от нея услуги. Освен вече познатата категория “Ресторанти” в сайта им вече е добавена и категория “Магазини”. По този начин платформата предлага богат асортимент от различни продукти, извън готовите ястия, които потребителите могат да получат до прага на вратата си. В това число се включват хранителни стоки, козметични и почистващи продукти, канцеларски материали, храна и аксесоари за домашните любимци и  др.

В средата на миналия месец беше обявено, че компанията започва да работи в партньорство с една от големите вериги  столични супермаркети, за да осигури навременна и безопасна доставка по домовете на голяма част от продуктовия асортимент, предлаган от веригата.

Разширяването на предлаганите услуги идва тъкмо във време, когато се наблюдава намаление на пазаруването във физически магазини и все повече онлайн поръчки. На този етап услугата е достъпна само на територията на София, като доставката на поръчаните стоки се осъществява в рамките на час.

В проучване, направено от Revolut, за периода от 1 април до 10 май, foodpanda се нарежда на второ място по ръст на транзакциите, като увеличението е  170%. Това показва, че усилията и нововъведения, направени от компанията, помагат успешно да се развива в условията на COVID-19 пандемията.

От foodpanda споделят, че до края на 2020 г. са си поставили за цел да разширят броя на магазините, включени в техния каталог и той да достигне над 500.