ЕК иска възможно най-бързо 15 енергийни проекта за България

ЕК ще представи доклад, който описва различните компоненти на енергийните цени, съобщи говорител на комисията в интервю за Bloomberg TV Bulgaria

10:35 | 20 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регионът на Централна и Източна Европа е област, която е много важна за ЕК. Не случайно беше създадена работната група за газовата връзка на страните от Централна и Източна Европа. Група, в която България е много важен член. Това каза Анна Итконен, говорителката на ЕК по енергийните въпроси в интервю за "В развитие" с Делян Петришки. Искаме да сме сигурни, че държавите членки имат достъп до поне 3 източника на енергийни източници, уточни още Итконен.

Има много проекти в развитие, които да намалят енергийната независимост и да увеличат сигурността. Така че бихме искали да видим изпълнението на тези проекти, възможно най-бързо, каза Итконен в отговор на въпроса за „незабавното“ изпълнение на 15 ключови проекти, пряко засягащи и България. 

ЕК ще представи доклад, който описва различните компоненти на енергийните цени и ще разгледаме как да продължим работата със социалните партньори. Ще преразгледаме законодателството, така че да се вземат предвид интересите на потребителите на енергия. Както каза заместник председателят на ЕК Марош Шефкович на пресконференция, тези предизвикателства няма да изчезнат, но се опитваме да намерим решения, завърши тя.