Жилищните имоти у нас са поскъпнали преди коронавирусната криза

Пловдив е лидерът по ръст на цените

16:12 | 8 април 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По данни на европейската статистическа служба Евростат ръстът на цените на жилищата в България се е ускорил до 6,2% на годишна основа през последното тримесечие на 2019 г., пише Investor.bg.

За сравнение, през второто и третото тримесечие е отчетено годишно повишение на цените на жилищата от съответно 5,6% и 5%, а през първото тримесечие на миналата година жилищата у нас са поскъпнали със 7,3%.

Данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че в края на миналата година цените на жилищата ново строителство са нараснали с 8,7%, а старите жилищни имоти са поскъпнали с 4,9% на годишна основа.

Спрямо третото тримесечие цените на жилищата у нас са нараснали с 1,5%, като темпът отново се ускорява в сравнение с третото и второто тримесечие, когато е регистрирано поскъпване от 1,3% и 0,6%. През първото тримесечие цените на жилищата у нас са нараснали с 2,6% на тримесечна основа.

Пловдив - шампион по ръст на жилищните цени у нас

Пловдив е продължил да изпреварва София по ръст на цените на жилищата и в края на миналата година с повишение от 9,6% на годишна основа, като цените на новото строителство са регистрирали скок 13,2%. На второ място е София с ръст от 8%, който при новото строителство е достигнал 16,5% на годишна основа.

Във Варна цените на жилищата са се увеличили със 7,2% на годишна основа, като в морската столица старото строителство е поскъпнало по-бързо от новото – 9,8% спрямо 2,7%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.