България затяга мерките на границите, влизащите в страната - под задължителна карантина

С отделна заповед на здравния министър беше обявено и въвеждането в експлоатация на Национална информационна система за борба с COVID-19

20:18 | 6 април 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравният министър издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на Р. България на граждани от трети страни през всички гранични пунктове. Със заповедта се въвежда и забрана за влизането на територията на България на лица, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от държави членки на Европейския съюз с високо разпространение на коронавирус, включително Италия, Испания, Франция и Великобритания.

Според настоящата заповед всички лица, влизащи на територията на Р. България, трябва да бъдат поставени под карантина за срок от 14 дни

За водачите на тежкотоварни автомобили, български граждани, които пристигат от държави с регистрирани случаи на коронавирус, са въведени специални правила

С отделна заповед на здравния министър беше обявено и въвеждането в експлоатация на Национална информационна система за борба с COVID-19.

Системата осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, свързани с борбата с COVID-19.

Според заповедта националната информационна система се състои от информационен уеб портал за граждани с актуалната епидемиологична обстановка в страната; мобилно приложение, в което гражданите могат да отразяват здравния си статус; регистър на лица, поставени под карантина или домашна изолация, включително данни за заболели от Covid-19 и излекувани; софтуер за прогнозни анализи и развитие на заболеваемостта от коронавирус, както и географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите лица.

По-рано днес стана ясно, че 549 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус у нас, а жертвите на заразата вече са 22.

Междувременно в Европа започнаха да се появяват признаци за успокояване на пандемията. Последните данни от Испания, Италия, Германия и Франция предполагат, че предприетите мерки, които оставиха милиони служители временно или за постоянно без работа, все пак дават ефект.

Въпреки че повечето лидери настояват за търпение, Австрия обяви планове за разхлабване на мерките, Дания може би ще я последва още в понеделник.