Строителни предприемачи у нас искат възможност да продължат работа

Не искаме държавна помощ, а да ни се позволи да продължим да работим, посочват от НАСП

12:19 | 1 април 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Държавата трябва да създаде условия и възможност производствата да продължат да работят при спазване на определени мерки. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в рамките на отворено писмо до правителството, като отбелязват, че при спиране на административния и производствен процес, ефектът за стопанството на страната ще е пагубен.

Според асоциацията ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот, трябва да продължи. Нейните членове отбелязват, че това е възможно, защото банките работят, спазвайки изцяло предписанията.  

“Сега е моментът за дигитализация на административния процес, в частност въвеждане на електронното разрешително за строеж”, посочват още от НАСП.

Сред другите предложения на строителите е създаването на експетрен икономически съвет, чиято основна задача да е анализ на текущата икономическа ситуация и изготвянето на адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

Според строителите кредитирането от страна на банките под контрола на БНБ също трябва да продължи, защото преустановяване на банковото финансиране за населението и бизнеса би било пагубно за икономиката на страната.

“Медицинският аспект на проблема е най-важен в момента, защото става въпрос за човешки животи, но не трябва да се забравят и икономическите, и социалните ефекти за обществото”, посочват от асоциацията. 

Те отбелязват, че само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. НАСП добавя, че преустановяването на работата ще доведе до невъзможност да се обслужват потребителски кредити, фалити на много производства и стопански дейности, което би се отразило и на приходите към бюджета.

“В момента на първа линия е медицинският персонал, който отговорно поема тежестта на ситуацията, но не трябва да се забравя, че за неговата работа са необходими средства, медикаменти, апарати и сграден фонд, които се създават от производството и предприемачите по цял свят”, твърди още писмото на асоциацията.

Нейните членове посочват още, че като браншова организация не искат държавна помощ. “Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена”, твърдят от НАСП.