Възстановяват ферибота Силистра - Кълъраш

Това трябва да стане най-късно до януари 2020 г.

15:49 | 1 август 2019
Обновен: 15:49 | 1 август 2019
Преминаване на границата. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Преминаване на границата. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Най-късно до януари 2020 г. трябва да бъде възстановена фериботната връзка между Силистра и румънския град Кълъраш. Решението е взето на междуинституционална българо-румънска среща в Силистра с учстието на областния управител и директора на пристанище Силистра.

За разлика от ГКПП Силистра, където има една лента за обслужване на превозни средства, на фериботния терминал има четири ленти, които осигуряват по-добри условия за работа на граничните служби. От румънска страна гарантират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът.

Очаква се това да облекчи транспортните връзки между България и Румъния, които в последните години са натоварени силно, особено в летния сезон. Засиления пътнико и товарооборот се струпва главно на Дунав мост - Русе, а новоткритите КПП-та в Добруджа - Кайнарджа и Крушари все още не могат да поемат сериозен трафик заради слабите шосейни връзки.

За рестарта на фериботния комплекс не са необходими административни актове и допълнителни споразумения. Румънската страна е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите, а ДП "Пристанищна инфрастурктура е оператор на фериботната линия, който разполага с нужните лицензи.