Първият алтернативен фонд у нас ще преодолява недостига на инвестиции в частния сектор

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, Бизнес старт, 30.07.2019

09:53 | 30 юли 2019
Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на алтернативен инвестиционен фонд в България е част от естественото развитие на държавата. Компаниите у нас имат в пъти по-малко капитал, отколкото в развитите европейски страни. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Новият алтернативен фонд се насочва към около 70% от българската икономика, посочи Манев. Това са компании от секторите на компютърните науки, информационните технологии, модерната търговия, производството, логистиката, транспорта и др., добави той.

Според него е нормално в българските предприятия да се постига двуцифрен ръст на година на приходи от продажби и доходност.

„Виждаме, че традиционни български сектори, бивайки иновативни, могат да растат двуцифрено, тъй като те са на европейския пазар и продават услугите си на световните пазари“.

Алтернативните инвестиционни фондове всъщност представляват алтернатива на публичните пазари, те са насочени към частния сектор, поясни Манев. Той коментира и развитието на индустрията, като отбеляза, че в последните няколко години в Европа текат процеси по засилване на регулациите и увеличаване прозрачността в сектора.

„Ако искаш да работиш и да привличаш ресурсите на институционалните инвеститори, да ги управляваш и инвестираш в посока към частни компании, е необходимо да бъдеш регулиран и проследяем, да бъдеш прозрачен“.