Премиерът Борисов и турският министър на търговията обсъдиха активизирането на двустранното сътрудничество

Стокообменът между двете страни за 2017 г. е в размер на 3,984 млрд. евро

12:20 | 19 ноември 2018
Tурският министър на търговията Рухсар Пекджан и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет
Tурският министър на търговията Рухсар Пекджан и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан обсъдиха възможностите за разширяването на сътрудничеството в двустранните търговски отношения, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. В разговора беше подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството.

Министър-председателят Бойко Борисов и турският министър Рухсар Пекджан отчетоха добрата работа по време на съвместните бизнес форуми между България и Турция, както и успешната дейност на Българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7,8 % дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6,3 % от общия внос и ръст от 17,3 %. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81,1 млн. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

През 2017 г. България е посетена от 636 046 турски граждани, с което се отчита ръст от 12,5 % и Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи.