Борисов от ОАЕ: Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват изцяло

Министър-председателят се разграничи от думите на вицепремиера Валери Симеонов, но няма да иска оставката му

15:39 | 22 октомври 2018
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем – както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Обединените арабски емирства, предава правителствената пресслужба.

„Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър“, заяви премиерът, като добави, че проектобюджетът на държавата за следващата година е публикуван.

Министър-председателят подчерта, че вече е поднесъл своите извинения и е изразил несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов по отношение на майките. Борисов отбеляза, че искане на оставката на вицепремиера от негова страна би нарушило коалиционното споразумение с Обединени патриоти.

„Надявам се колегите да решат взаимоотношенията си. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението“, посочи премиерът.

Относно днешните разговори в Дубай, министър-председателят Борисов заяви, че е договорено в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация в България, заедно министри на ОАЕ.

По време на срещата на българския премиер с министър-председателя на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум са били проведени конферентни разговори с министри от сферите на търговията, образованието, икономиката и високите технологии. Борисов подчерта, че лично министърът на висшето образование на ОАЕ Ахмад бин Абдула Ал Фаласи ще покани 7 български университета в Дубай до 20 ноември.

По думите на премиера добри възможности за сътрудничество има и в хранителната индустрия. Той акцентира върху предложението си да се направят хъбове в сферата в България и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост и производството на полуфабрикати.

„Има доста теми, по които сме си дали много кратки срокове и се разбрахме да опитаме до нова година да подпишем рамково споразумение за стратегическо сътрудничество“, посочи българският министър-председател.