2,92 млрд лв в Сребърния фонд в края на септември

Управлението на фонда осигурява положителна реална доходност за периода

10:37 | 20 октомври 2018
Снимка: Олег Попов, Investor Media
Снимка: Олег Попов, Investor Media

Повече от 2,92 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на септември, съобщава сайтът Investor.bg.

Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. 2,904 млрд. лв. от тази сума са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда, уточнява сайтът. 

Трансферираните през юли средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 6,11 млн. лв. Месец по-рано трансферът е бил в размер на 7,1 млн. лв., а за цялото второ тримесечие – 113,4 млн. лв. За 2017 г. трансферът е близо 128 млн. лв., става ясно още от данните. 

Както през последните няколко години, така и към края на юни 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

Повече четете на Investor.bg.