Спадът в размера на бързите кредити е леко закъснял

Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит Център, В развитие, 16.08.2018

18:52 | 16 август 2018
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Намалението при бързите кредити не е изненада, дори леко се забави. Ако икономическите показатели на страната продължават да са добри, то интересът към подобен тип кредити вероятно ще намалее още. Това каза Тихомир Тошев, изп. директор на „Кредит Център“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Бързите кредити се използват най-вече по време на финансова криза и затруднено банково финансиране. Към момента излизането от финансовата криза, по-високите доходи и ниската безработица естествено доведоха до спад в броя на подобни кредити. Все пак винаги ще има необходимост от тях, но предимно по време на икономическа нестабилност“.

Според Тошев намаленият брой на бързите кредити не поставя компаниите, отпускащи подобни заеми, в неравностойно положение. Той посочи, че има потребители, за които тези кредити са най-удачният продукт, както и клиенти, които имат нужда от по-нисък заем и възможност за по-бърза възвращаемост.

Гостът добави, че промените на пазара все пак ще окажат влиянието си върху компаниите, отпускащи бързи кредити.

„Компаниите за бързи кредити се променят с променящия се пазар и адаптират продуктите си към новите нужди на потенциалните си клиенти“.

Той посочи, че започват да се предлагат все повече продукти, различни от бързите кредити. Тошев даде за пример компании за бързи кредити, които вече правят опити да навлязат в сегмента на банково-потребителското кредитиране.

Вижте целия разговор във видеото.